ps  
Evelien Roode
Geestelijke verzorging & Pastoraat
tel:06 526 108 34
mail: evelien@pastoraalwerk.nl
 
Onderwerp:Brood van het leven
bijbelboek:Johannes
hoofdstuk: 6 vers 25 t/m 35

Ondanks het ontstaan van allerlei nieuwe producten, vormt brood in welke vorm dan ook, nog steeds het basisvoedsel voor miljoenen mensen.
Zoals dit met veel etenswaren het geval is,
is brood in haar huidige vorm bij toeval ontstaan.

Tienduizend jaar geleden kauwden de prehistorische mensen wilde granen om hun honger te stillen.
De korrels werden door het speeksel in de mond zacht. Later kwam iemand op het idee om de korrels beter verteerbaar te maken door de korrels eerst met een steen te kneuzen en te weken in water.
Dit broodpapje werd vervolgens opgegeten.

Waarschijnlijk bij toeval ontdekte men dat het broodpapje een stevige platte pannenkoek werd als het enige tijd op een warme steen had gelegen.
Dat was voor het eerst echt 'brood bakken'.
Nou ja, brood… Van toen af aan werd van de dikke brij een massieve ronde koek gemaakt, zo groot als een pannenkoek.

Hoe je brood kunt laten rijzen werd 1500 jaar voor Christus bij toeval ontdekt door een Egyptische slaaf.
De slaaf had tot taak iedere dag vers brood te bakken. Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan.
Dit restje was lichtzuur geworden en het leek wel wat in omvang toegenomen.
Om te voorkomen dat iemand het merkte, deed hij het gauw bij de nieuwe broodpap.
De broden die hij daarvan maakte waren luchtiger, smaakten veel lekkerder en bleven langer houdbaar.
Vanaf die dag gebruikte de slaaf telkens een beetje deeg van de vorige dag (het zuurdesem) om nieuw brood mee te bakken.

Om een goed en lekker brood te kunnen bakken, moet deze rijzen.
De eerst gerezen broden die de mensen aten waren zuurdesembroden.
In de achttiende eeuw nam |lees verder |